מצמצמים את כיתות הכוננות בעוטף: "זו יריקה בפרצוף של התושבים"
לא למדו כלום מאירועי ה-7.10: בשבוע הבא סד"כ הכוחות יקטן משמעותית במיוחד ביישובים המרוחקים יותר מהגדר. מדובר צה"ל נמסר: "כל ההחלטות נעשו בהתאם להערכת מצב"
מאת: דביר ידעי
לאחר דיונים מעמיקים של פיקוד העורף, יחד עם המפקדים והרבש"צים של היישובים, התקבלה החלטה כי בשבוע הבא ב-15.1.2025, סד"כ הכוחות של כיתות הכוננות הולך להצטמצם בכל הגזרות בצורה כזו או אחרת. בין היישובים, המושבים והקיבוצים הנמצאים בעוטף, ישנם כאלו שמקבלים את ההחלטה ומנגד יש יישובים שרואים בהחלטה, סיכון של ממש וערעור ביטחון התושבים במרחב.
כיתת כוננות. צילום: מיכאל גלעדי/ פלאש 90
אייל כהן, סגן רבש"צ מושב יתד זעם על ההחלטה וכך אמר לרדיו דרום: "כל עניין כיתת הכוונות והצמצום שלהם זו יריקה בפרצוף של התושבים שעדיין חיים כאן בסוג של חשש. עדיין מתנהלת לחימה מאוד עצימה בגבול רפיח, קולות של פיצוצים ומסוקים במרחב. הלוחמים עדיין נלחמים את המלחמה הצודקת הזו ברצועה, אבל יש לנו בעיות עם החלטות של הדרג הבכיר, ששוב שמים אותנו בסיטואציה שאנחנו לא יכולים להגן בצורה מספיק טובה עם התושבים על היישוב".
ישנה חלוקה מצד פיקוד העורף בין היישובים סמוכי הגדר 0-4 ובין הישובים המרוחקים מעט יותר מ 4-7 קילומטרים מהרצועה. ע"פ ההחלטה של פיקוד הדרום, כיתות הכוננות של היישובים המרוחקים (4-7) או מה שנקרא הליבה האחורית, עתידים להצטמצם בצורה משמעותית לעומת הליבה הקדמית של יישובי סמוכי הגדר. מעבר לכך, בעוד נראה כי בליבה הקדמית צה"ל הפיק את הלקחים ולכן העניק יותר תחמושת ואפילו מאג', לכל קיבוץ, המציאות בליבה האחורית שונה.
כהן שכאמור, מתגורר במושב יתד הנמצאת בליבה האחורית, הוסיף לומר בעניין, "אנחנו נתקלים בהנהלה אטומה שלא מבינה את הסיטואציה שנמצאים בה התושבים וכיתת הכוננות. אנחנו דורשים את אותם התנאים שנותנים לליבה הקדמית. אנחנו נלחמים על זה תקופה לא קצרה ואנחנו מתריעים, אנחנו לא נוכל לעמוד במשימה בצורה טובה במידה ונזדקק לכך. אנחנו רואים את זה כ"הפקרה", אנחנו מצפים מאלוף הפיקוד או ממפקד האוגדה לבוא אלינו ולהסביר לנו את ההיגיון שמאחורי ההחלטה"
בשונה מהמושב ביתד, יש מקומות אחרים, בהם חברי כיתת הכוננות, מרוצים מההחלטה וטוענים, כי לא צריך כל כך הרבה כוחות בכיתת הכוננות שלפעמים נראה כי חלק מהלוחמים מנצלים את הימ"מים בצורה שהיא נוחה אף שאין לכך צורך מבצעי.
בנוסף לזה הוסיפו אותם גורמים, כי היום בשונה מה-6 באוקטובר, מי שנמצא בשורה הראשונה מול המחבלים בעזה אלו כוחות צה"ל שהקימו בסיסים בתוך הרצועה. מדובר צה"ל, נמסר כי: "כל ההחלטות נעשו בהתאם להערכת המצב מול הגורמים הרלוונטים, גורמי הביטחון במועצות וביישובים השונים".